søndag 19. februar 2017

Artikler om lysforurensning

- Flott artikkel fra NRK om lyssetting!

"Belysning som kan forårsake plager
Det er ifølge NTNUs Lys og Farge-senter godt kjent at dårlig belysning kan forårsake plager som irritasjon av øynene, hodepine eller konsentrasjonsproblemer, det kan være flere grunner til det:
  • Blending, det vil si sterkt lys fra lyskilder eller lamper direkte på øynene er ikke sunt. Blending kan være synsnedsettende eller i mildere form kan skape ubehag og dermed konsentrasjonsproblemer eller reduksjon av motivasjon for å jobbe/lese, indirekte kan dette føre til redusert trivsel.
  • Flimring som kan også forårsake migrene eller, i verste fall, epileptisk anfall (bare for de som har denne diagnosen) flimring oppstår for noen LED-lamper.
  • Store kontraster i synsfeltet er ikke bra heller, øynene må adaptere til lavt og høyt lysnivå vekselsvis, slitsom på sikt, risiko for hodepine og konsentrasjonsvansker er opplagt.
  • For lavt lysnivå er ikke bra heller siden øynene vil måtte anstrenge seg for mye og lesehastighet og leseglede blir redusert, noe som kan også ha konsekvenser for konsentrasjon.
  • I tillegg kan lyskilder som ikke har UV-beskyttelse forårsake høy eksponering av øynene for UV-stråling, noe som på sikt kan føre til redusert syn.
Kilde: Barbara Szybinska Matusiak, professor ved NTNU og leder av Lys og Farge-senteret."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar